BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heti kérdések és válaszok - 40.

A jövedékiadó-törvény hatálya alá tartozó termékek esetén hol történik az adó megfizetése az unión belüli forgalom esetén?

Kereskedelmi célú mennyiség esetén a jövedéki adóztatás a rendeltetési ország elvén alapul. Ennek gyakorlati megvalósítására szolgál az adózatlan termékek kereskedelme esetén az adófelfüggesztés alkalmazása a tagállamok közötti relációban is, míg adózott termékeknél a korábban megfizetett adó visszaigénylésére van mód. Ezzel szemben magánszemélyek magáncélú beszerzésekor a származási ország elv érvényesül, azaz a vásárlás helye szerinti adó terheli a terméket. Akkor beszélhetünk magáncélú beszerzésről, ha a magánszemély által szállított mennyiség nem haladja meg az irányelvben meghatározott kereskedelmi mennyiséget (cigarettánál 800 szál, alkoholnál 10, míg sörnél 110 liter). Figyelembe kell még venni a személy jogi státusát, a beszerzés indokát, a jövedéki termék bizonylatait is. Mindezek a körülmények döntik el, hogy melyik elv szerint kell leróni az adófizetési kötelezettséget.

Mikor lehet élni adófelfüggesztéssel?

A jövedéki termékek az unión belül adófelfüggesztéssel az egyik tagállam adóraktárából a másik tagállam adóraktárába, vagy az egyik tagállam adóraktárából egy másik tagállam bejegyzett, illetve nem bejegyzett kereskedője részére szállíthatók. Ezekben a relációkban nem jelent gondot a rendeltetési ország elv érvényesítése, mivel a termék adózatlanul, a származási ország adójának felszámítása nélkül mozog. Az adót a fogadó tagállam adóraktára fizeti meg, amikor a terméket forgalomba bocsátja, illetve a bejegyzett, illetve nem bejegyzett kereskedő a termék fogadásakor, átvételekor.

Mi történik az adófelfüggesztés rendszeréből történő szabálytalan kilépés esetében?

Ez fogyasztásra bocsátást jelent, az adót akkor is meg kell fizetni, ha a termék a szállítás során eltűnik. Ekkor a terméket abban a tagállamban kell fogyasztásra bocsátottnak tekinteni, ahol az eltűnt, ha pedig ez nem állapítható meg, akkor ott, ahol az eltűnést felfedezték, illetve végső soron a feladó tagállamban. Az adóra az előbbiek szerinti tagállam (az, ahol eltűnt, ahol felfedezték vagy a feladó tagállam) jogosult, s az adót a tagállamban előírt adómérték alapján kell megfizetni (a biztosítékból teljesíteni).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.